Advertisements

Ikätesti – Instagram-mainontaa Alkolle


Harvoin sitä pääsee työskentelemään lempiaiheensa parissa niin konkreettisesti kuin viimeisimmässä mainostuotannossa jonka tein TBWA-mainostoimiston kanssa yhteistyössä Alkolle. Kyseessä on pieni mutta hauska kampanja, jossa haastateltiin Alkon asiakkaita (tokikin castattuja näyttelijöitä) katugallup-hengessä ja haastettiin heidät todistamaan olevansa täysi-ikäisiä. Kampanjan ajatuksena on muistuttaa ihmisiä Alkon pelisäännöistä, joiden mukaan kaikkien alle 30-vuotiailta vaikuttavien – ja vanhempienkin – on pyydettäessä kyettävä todistamaan ikänsä Alkon kassalla.

Ohjasin kampanjan videosisällöt, jotka pyörivät nyt Instassa ja YouTubessa seuraavien viikkojen ajan. Tässä kampanjan päävideo:

Niin, todellakin. Instagram on nykyään kiilaamassa tietyn ikäsegmentin kohdalla kovaa kyytiä ohi Facebookista ja YouTubesta nettimainonnassa ja sen interaktioprosentti on hurja – 2,2% – siinä, missä esim. Facebookissa sama luku on 0,22%. Alle 25-vuotiaiden segmentissä palvelua käytetään yli puoli tuntia päivässä ja sisältömäärä nousee 80% vuodessa.

Eipä siis ihme että mainosohjaajienkin kohdalla kenttä muuttuu ja yhä useampi sisällöistä päätyy pääkanavanaan Instagramiin. Tämä tietenkin vaikuttaa myös ihan konkreettisesti sisällön suunnitteluun: viesti pitää saada paukautettua pihalle kymmenen sekunnin hyvin tiiviissä aikaikkunassa ja formaatti on 16:9 -kuvan sijaan 9:16 (Instagram Stories) tai 1:1 (peruspostaus) – mikä pitää huomioida tietenkin kuvaustilanteessa.

Usein toki sisällöt päätyvät moneen eri alustaan ja YouTube on yksi vahva kärki, eli sama sisältö siis pitää suunnitella toimimaan sekä 16:9, 1:1 että 9:16 -formaateissa. Katugallupia tehtäessä haaste ei ole niin suuri mutta annas olla kun lähdetään suunnittelemaan jotain kuvallisesti haastavampaa sisältöä. Siinä on yksi jos toinenkin Kannelmäen Kaminski äkkiä sormi suussa kun jokaisessa tarjolla olevassa formaatissa on jotain kuvassa pielessä.

Mutta kehitys kehittyy ja tähänkin löytynee tulevaisuudessa työkalut niin kamerasoftista kuin jälkituotantotyökaluista. Joka tapauksessa, kuvattuani jättimäisen The Ark -tuotannon, oli hauskaa hypätä tekemään nopeaa ja ketterää katugallup-formaattia jossa työskenneltiin aitouden ja välittömyyden ehdoilla.

Ja kuten jokaisesta tuotannosta, myös tästä jäi varmasti muutama työkalu pakkiin tulevia tuotantoja – isoja ja pieniä – suunniteltaessa.

Alkon kampanjan tiedote: https://www.alko.fi/alko-oy/uutishuone/ajankohtaista/vaikea-arvata-helppo-todistaa-alkossa-ikarajavalvonnan-kampanjaviikot

Alkon pelisäännöt: https://www.alko.fi/asiointi-ja-palvelut/asiointi-myymalassa/pelisaannot

Hesarin artikkeli aiheesta: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006113639.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s